Susui bayi anda sekurang-kurangnya 5 - 6 bulan pertama selepas
kelahiran. Kebanyakan ibu perlu kembali bekerja selepas 2 bulan. Jadi,
bagaimanakah anda dapat terus menyusu bayi?
Majikan anda mungkin menyediakan bilik asuhan untuk bayi-bayi
pekerjanya. Jika demikian, bawalah bayi anda bersama ke tempat kerja. Andainya
ini tidak mungkin,anda masih boleh memberi bayi susu ibu. Berikut adalah
beberapa panduan kasar untuk membantu anda :
Bilakah masa yang sesuai untuk memerah susu :
--------------------------------------------------------
ü Berlatihlah memerah
susu dengan tangan atau pam satu atau dua minggu sebelum mula bekerja.Anda
boleh melakukannya pada bila-bila saja.
ü Selepas menyusu,
parah susu yang selebihnya dan simpan dalam bekas atau botol yang bersih.
ü Anda boleh juga
memerah dan menyimpan susu setiap kali selepas menyusu jika buah dada anda
terasa berat dan penuh atau jika susu meleleh keluar.
ü Melalui latihan, anda
dapat menentukan berapa banyak susu yang perlu ditinggalkan kelak.
ü Adalah penting untuk
anda memerah buah dada di tempat kerja setiap 3 - 4 jam. Susu yang diperah
bolah disimpan dan dibawa pulang sebagai bekalan susu untuk bayi keesokan
harinya.
Selepas berlatih selama dua minggu, anda mungkin dapati anda dapat
memerah sebanyak empat botol susu sehari dengan 70 - 90ml sebotol.
Bagaimana menyimpan susu ibu yang telah diperah :
--------------------------------------------------------------
ü Selepas memarah susu
ibu ke dalam bekas yang bersih, segera simpan dalam peti sejuk atau bekas yang
mengandungi ais. Susu ini handaklah digunakan dalam masa 24 - 48 jam.
ü Jika tiada peti sejuk
atau bekas yang mangandungi ais, simpan susu perahan di tempat yang sejuk
sahingga lapan jam.
ü Jangan sekali-kali
mencampurkan susu yang baru diperah dengan susu perahan yang telah disimpan.
Bagaimana menggunakan susu ibu yang telah disimpan :
-----------------------------------------------------------------
ü Sebelum digunakan,
biarkan susu tersabut kembali ke suhu bilik. Jika perlu, masukkan bekas dengan
susu berkenaan dalam semangkuk air panas.
ü Jangan sekali-kali
memasak susu ibu.
ü Andainya tugas anda
memerlukan anda keluar rumah selama beberapa hari, anda bolehlah membekukan
susu perahan anda dalam baberapa bekas dalam kuantiti yang sedikit. Untuk
mancairkannya, pegang bakasnya di bawah air mengalir. Seterusnya,perlahan·lahan
panaskan susu dalam mangkuk mengandungi air panas sehingga ia mencapai suhu
bilik.
ü Jangan sekali-kali
membekukan semula susu yang telah dicairkan.
ü Biarkan pengasuh bayi
anda berlatih menyusukan bayi dengan susu ibu yang telah diperah.
ü INGAT ! Untuk
mengekalkan bekalan susu anda, anda perlu menyusu bayi atau memerah susu anda
sekurang-kurangnya setiap 3 jam. Oleh itu, teruskan menyusu bayi
anda selepas kerja, di waktu malam dan pada hari-hari cuti dan jangan lupa
memerah susu bila berada di pejabat.
Diharap
tip-tip ini dapat membantu sedikit sebanyak ibu-ibu berkerjaya yg mahu
menyusukan bayi mereka sepenuhnya..
Happy
breasfeeding!!
=========================
Berminat?Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Nida Husnan
SID : 888845
tel : 019-2662359
email : nidahusnan@yahoo.com
=========================
No comments:
Post a Comment
jangan segan silu tinggalkan komen anda.. terima kasih..